НОВИНИ

Дискусия за бъдещето на БНТ, БНР, регулаторите

Сливането на БНТ и БНР и на регулаторите КРС и СЕМ беше обсъдено на дискусия, организирана от Съюза на българските журналисти. Според някои участници сливането ще доведе до негативи. Чуха се мнения и че преди да се реши категорично да се слеят ли двете обществени медии, е необходим функционален анализ и оценка на последствията.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:36, 25.03.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Идеята за обединението на БНТ и БНР не идва от гилдията, а от продуцентски компании, отбеляза Иво Атанасов от СЕМ. Липсва яснота и защо е наложителна подобна стъпка според участници в дебата.

Иво Атанасов - член на СЕМ: Много се опасявам, че вместо синергия на ефектите, ще имаме синергия на дефектите.

Мария Стоянова - член на СЕМ: Отговорността за това как трябва да изглеждат обществените медии е на политиците и това трябва да е ясно.

Диана Димитрова - БНР: Никой не иска да каже какъв е крайният резултат и какво се очаква, каква е ползата за обществото и какво осмисля едно такова сливане.

Според журналисти от БНТ, за да се вземе подобно сериозно решение е нужен задълбочен анализ.

Надя Обретенова - БНТ: Този SWAT анализ е много необходим, за да стане ясно какви ще бъдат ефектите и какви ще бъдат очакваните резултати от сливането на двете медии.

Срещу сливането и на двата регулаторни органа - Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ се обявиха и Иво Атанасов от СЕМ и председателят на КРС Веселин Божков. Опитът на единствените шест страни от ЕС с подобен модел не е положителен и не води до икономия на средства.

Веселин Божков - председател на КРС: Никъде не се говори за сливане и като тенденция в европейски мащаб.

Категорично против опитите за свръхрегулация на обществените медии и налагането на държавен контрол над печата и интернет изданията, е позицията на Съюза на българските журналисти, подкрепена от участници в дискусията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпети петък за католиците
Разпети петък за католиците
Норма - перлата на белкантото
"Норма" - перлата на белкантото