Дискусия на тема „България и евроатлантическата перспектива пред Западните Балкани " събра в София политици и представители на обществени организации. Според тях поканата към Северна Македония за член на НАТО е голям пробив, в който важна роля има и България.

Евродепутатът Андрей Ковачев се включи в дискусията по "Скайп" заради закъснение на полета му. Той заяви, че България дълго чака Македония да признае общата ни история, но според политиците там, обществото в западната ни съседка още не е пораснало за това. Андрей Ковачев обаче е категоричен, че истината е важна, за да вървим към европейската интеграция.

Председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова напомни, че отваряне на пътя на Северна Македония към Европейския съюз е едно от най-големите постижения на българското европредседателство. Но тя предупреди, че за всички кандидат-членки за Евросъюза, най-важна е волята на хората в тях.

Джема Грозданова - председател на парламентарната Комисия по външна политика: Колкото и Европейския съюз да иска тези държави да бъдат членове на Евроатлантическите структури, това в крайна сметка зависи най-вече от самите страни. От желанието им, от това дали ще изпълнят критериите. Колкото и ние да помагаме и да искаме , зависи от общественото мнение в тези държави.

Според участниците в дискусията разширяването на Европейския съюз ще зависи преди всичко от бъдещия Европарламент и новите лидери на Европа.