18-ата национална среща на фондация „Медии, общество, семейство, традции“ събра на едно място утвърдени лекари и журналисти в курорта Албена. Тази година темата е „Три минус едно е равно на нула: профилактика, лечение, долекуване“.

Албена, Балчик

На форума проф. Ивайло Търнев съобщи за откритие, направено от учени от България, САЩ, Иран, Белгия и Германия.

проф. Ивайло Търнев: Описваме нова форма в нов ген на наследствена спастична парапареза. Това е една група от заболявания изключително тежка, при която се засяга основния двигателен път и протича с развитието на долна тежка спастична парапареза. Изясняването на генетичния дефект, откриването на патогенезата създават възможности и надежди за бъдеща тяхна терапия за това тежко заболяване.

Цел на форума е и да се изведат проблемите в родното здравеопазване.

д-р Нигяр Джефер - заместник-председател на НС: Многократно сме стигали до извода, че имаме прекрасни лекари и лошо здравеопазване. Много е труден балансът между висшия пилотаж в медицината на водещите клиники и между това, че голяма част от населението има въобще достъп до здравеопазването. Ето ви дилема върху която политиците, институциите държавните трябва много сериозна да се замислят.
Близо 153 000 българи страдат от сърдечно-съдова недостатъчност

Близо 153 000 българи страдат от сърдечно-съдова недостатъчност

Сърдечно-съдовите заболявания са водещи за смъртността в България. Близо 153 000 са хората, които страдат от сърдечно-съдова недостатъчност, по- голям...

Всички предложения ще бъдат изпратени до институциите, а може би след време ще намерят и своето приложение.

Юлия Пискулийска - председател на фондация МОСТ: Аз си спомням когато ние тръгнахме колко малко се знаеше за пренеталната диагностика и как сега жените масово си правят, за да родят здраво детенце.

Акцент по време на дискусията са профилактиката, лечението и долекуването.