НОВИНИ

Диви кошери в центъра на София

София се оказва един добър и предпочетен град за живеене на ...пчели. Дори повече - излиза че пчелите предпочитат оживени централни части и правят кошерите си на невероятни места. Щом като виреят тук, значи градът е чист, казват пчеларите. Градски мед от липа опита и Мария Чернева, чуйте нейния разказ.

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор Борис Сотиров
13:34, 18.09.2016
7365
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Идеално е - на високо, на завет, на сянка. Защитено от всякъде. Освен това наоколо е пълно с кестени, липи. Това трябва да са оценили няколко пчелички разузнавачки, които преди 2 години след щателно проучване довели тук рояка. И така този корниз, в центъра на София става кошер. Но не предвидили шубето на съседите. Които сега са викнали пчеларите с вишката да приземят кошера с питите.

М. Ч. - Какви са тези пчели? Софийска превъзходна ?
Михаил Михайов - председател на съюза на българските пчелари
- Това е един рой, както много роеве има в централната част на София apis melifera. Това си е пчелата, която населява територията на страната.
М. Ч. - Този мед пълноценен ли е, добър ли е за ядене?
Михаил Михайлов - Абсолютен. Много хубав
М. Ч. - Нищо че е градски, софийски?
Михаил Михайлов - Медът е по-хубав отколкото на полето, масивите тъй като там използват пестициди. Преди имаше така едно затруднение, тъй като бензинът беше оловен. Сега бензинът в общи линии е безоловен
Методи Михайлов - пчелар - Това е един показател, че в града може да има градско пчеларство и че бъдеще има в градското пчеларство. Ттака донякъде ще запазим пчелите от голямата химия която е в селското стопанство
М. Ч. - Безоловен мед ли сега ядем?
Михаил Михайлов - Да, безоловен мед, няма тежки метали в него така че ...
М. Ч. - Съвсем като истински

Роякът от Пиротска ще бъде настанен в кошер, търси се софийски покрив за заселване. Щом като виреят тук, значи градът е чист, казват пчеларите убедени, че кошерите могат да станат прекрасно хоби за пенсионерите в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни глоби за Великобритания за търговски преговори преди Брекзит
Огромни глоби за Великобритания за търговски преговори преди Брекзит
Алтернативен начин на придвижване със София Мобилити Фест
Алтернативен начин на придвижване със "София Мобилити Фест"