НОВИНИ

​Диви прасета нападнаха черешовите масиви в кюстендилски села

Диви прасета нападнаха черешовите масиви в Кюстендилско. Засегнати са вече над 30 декара насаждения в селата Слокощица, Граница и Берсин. Нашествието на животните създава допълнителни проблеми за стопаните, които тази година, заради ниските температури през април, регистрираха по-слаба реколта.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
06:37, 20.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В село Граница за първи път стопаните се сблъскват с проблем с диви прасета. Вече почти овладели битката с различните насекоми и вредители по дърветата, тепърва земеделците ще трябва да се справят и с глиганите.

Олег Иванов, земеделски производител: Всяка нощ ни посещават по 4,5 бройки и унищожават клони, череши, каквото докачат отдолу. пресечка... От гората предполагам, че идват по доловете и от тука. Изправят се, ето тука на тоя клон може да снимате колко високо е докачен. Като застана до него някъде около метър и 50.
Милен Георгиев, с. Граница: Аз лично нямам обяснение, освен, ако в гората, планината няма храна, с която да се хранят.

В този период от годината дивите прасета са забранени за отстрел. Ходовете за защита пред стопаните са малко.

Олег Иванов, земеделски производител: Пиратки само, пиратки, само ги плашиме, друго нищо.
Милен Георгиев, с. Граница: Ако, насажденията са оградени, това помага. Но, единственият вариант е хората да са си на място, да създават някакъв шум и да ги гонят. Друго няма какво на този етап да се направи.

Пари за заграждане на овощните градини стопаните през тази година не могат да отделят, защото инвестицията за огромните масиви е твърде голяма. Коя е причината за нашествието на дивите животни в овощните градини не е ясно. Най-вероятно става дума за увеличена популация сред глиганите и близостта на черешовите насаждения с Осоговската планина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяна при използването на рецептурните книжки
Промяна при използването на рецептурните книжки
Нападателят край джамията в Лондон е обвинен в тероризъм
Нападателят край джамията в Лондон е обвинен в тероризъм