НОВИНИ

Диви прасета съсипаха земеделска реколта в село Церово

Над 80% от земеделската продукция в благоевградското село Церово тази година е унищожена от диви прасета. Хората в селото казват, че проблема с дивите обитатели на горските райони около градините край къщите им продължава вече трета година. В последните месеци дивите животни са унищожили десетки декари земеделски площи в селото.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
19:15, 24.08.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Масово земеделците в Церово се отказват да отглеждат домати, картофи и овощни дръвчета в земи си извън селото, защото няма как да ги опазят от дивите прасета. Животните всяка година стават все повече.

Митко Гълъбов
“Между дръвчетата садех картофи обаче една, две, три години насадим ги не чекат да поникнат, направо ги извадат нa ред едно не останува и се откажах от картофите, тая година нищо."

След атаките на дивите животни нивите изглеждат така, сякаш през тях е минало природно бедствие. Според местните хора дивите свине не могат да открият храна в гората и затова я търсят в близките земеделски градини.

Лефтер Едипов - кмет на село Церово
“Над селото има човек, който е с мрежа и всичко, нощува там и пак идвал е при мен и вика пиратки хвърлям какво ли не и пак влиза.”

Земеделците разказаха, че търпят огромни загуби, но са безсилни дасе справят с проблема сами. Ловът на диви прасета ще бъде разрешен през октомври, тогава обаче ще бъде твърде късно за хората, които разчитат на лятната земеделска продукция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха проверки на производители и търговци на бойлери в страна
Започнаха проверки на производители и търговци на бойлери в страна
Почина фоторепортерът Боби Николов
Почина фоторепортерът Боби Николов