НОВИНИ

Диви прасета унищожават насажденията от слънчоглед и царевица

Глигани нападат масиви със слънчоглед и царевица в ямболската община Болярово. Нанесените щети са големи, а земеделските стопани са безсилни срещу увеличената популация на дивите животни.

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 05.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Николай Димов е земеделски производител, който обработва около 70 000 дка в землищата на няколко планински села в община Болярово. Нападенията на глигани започнали преди 20 дни, като са засегнати предимно масиви със слънчоглед и царевица.

Николай Димов, земеделски производител: „Щетите са доста големи, не сме правили все още комисии да установим точните щети, но предполагам, че ще бъдат между 5-10%. Този масив тук е над 50% унищожен... Щетите по мои предположения ще бъдат между 50 и 100 хиляди лева.

Застраховки срещу нападения на диви животни няма и земеделските стопани разчитат на обезщетения от държавата. Според Николай Димов опасност от нападения на глигани в близките населени места на този етап няма.

Николай Димов, земеделски производител: Популацията на дивата свиня на този етап за тази година е много голяма. Имам колеги от полските райони, които също казват, че имат поражения... Ловните дружинки в периода, в който е разрешен лова на дива свиня отстрелват, но не могат да урегулират, тук могат да се намесят горските и евентуално да се предприемат някакви действия.

От браншовите организации на земеделските производители настояват пред Министерството на земеделието за промяна в Закона за лова и Закона за опазване на земеделската продукция, за да бъдат защитени от набезите на диви животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас е домакин на Европейско първенство по ветроходство
Бургас е домакин на Европейско първенство по ветроходство
За първи път у нас - оперно представление на шлеп по Дунав
За първи път у нас - оперно представление на шлеп по Дунав