НОВИНИ

Диви животни изядоха яйца на пеликани в "Сребърна"

Диви животни са навлезли в колонията на къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна" и са ги подплашили. От видеонаблюдението се вижда, че животно е изяло част от яйцата, а птиците са се преместили. Според еколозите, няма опасност пеликаните да останат без поколение, защото първите, долетели още през декември, са измътили малки.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
16:20, 15.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Според специалисти, пеликаните са били подплашени от енотовидно куче. Вижда се как то взема яйца от гнездата. Затова екоинспекторите ще търсят вариант да опазят защитените птици, макар че електропастир в района на езерото не могат да сложат.

Анелия Николова - директор на Дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ - Русе: По някакъв начин да ограничим достъпа до пеликанската колония или поне да привлечем, ако е едно или няколко животни в друга част на резервата, където няма гнездящи птици.

Пеликаните от наколните платформи вече имат поколение, а тези, които гнездят по земята, са в размножителен период.

Анелия Николова - директор на Дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ - Русе: Ние вярваме, че няма да бъде компрометиран размножителния период, базирайки се на опита ни от миналата година, когато птиците три пъти загнездваха, три пъти снасяха яйца.

Камерите в резервата "Сребърна" са хванали и около 30 розови пеликана. Екоинспекторите се надяват и тази година като миналата някои от тях да остана да гнездят тук.

Анелия Николова - директор на Дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ - Русе: И се излюпи едно розово пеликанче.Това, което е интересно при тях - малките пилета на розовите пеликани са черни.

Езерото Сребърна целогодишно се обитава от лебеди, а от прелетните птици вече могат да се видят и първите чапли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финален етап на кампанията за президентските избори в Северна Македония
Финален етап на кампанията за президентските избори в Северна Македония
Съдът освободи Лютви Местан от ареста
Съдът освободи Лютви Местан от ареста