Още в началото на сезона плажовете в община Шабла са окупирани от каравани и автомобили, паркирани върху дюните в защитените територии. Освен това нерагламентирано къмпингуващите „произвеждат" над 500 тона отпадъци годишно, които общината трябва да почиства за собствена сметка. Кметовете очакват промените в Закона за Черноморското крайбрежие да бъдат приложени още следващия сезон. По силата им, палатки, кемпери и каравани ще се разполагат само в изрично определени зони, а поставянето на плажни принадлежности върху пясъчните дюни ще бъде забранено.

Шабла

Плажът Крапец - Север се простира върху територия от 600 декара, която попада в Натура 2000 заради естествените дюни, специфичната растителност и птичи местообитания. Природните дадености привличат хиляди туристи. Парадоксалното в случая е, че държавата не е поставила нито една указателна табела, че територията е защитена.

Чистота струва около 100 хиляди лева годишно на общината за ежедневното събиране и извозване на боклука.

Мариян Жечев, кмет на община Шабла: И разходът е изцяло за сметка на община Шабла и за жителите на община Шабла, от които се събират тия такси.

Единственият приход за общината е 4000 лева за целия сезон от двамата наематели на капанчетата край плажа. Кметът очаква с нетърпение промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да влязат в сила.

Мариян Жечев: Считаме, че за последно лято свободното къмпингуване ще бъде незаконно, но не забранено или обратното, а не някой да застане на първа линия, да стои цяло лято и никой друг да не може да отиде там.

По думите на кмета по-тежката работа - определяне на зони и съответни такси, които да компенсират общините, предстои в следващите 6 месеца.