НОВИНИ

Д. Стаматов: Първокласниците ще учат по нови програми, но със стари учебници

За новата учебна година учениците в 1 клас ще получат всички учебници, но старите. Това каза в предаването "Още от деня" заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
19:09, 07.04.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още
стаматов първокласниците учат програми стари учебници

Той поясни, че в началото на октомври е влязъл в сила новия закон, който реално ще бъде приложен от новата учебна година. Стаматов каза, че в този закон има такава опция да се учи със стари учебници по нови учебни програми. На пръв поглед това изглежда малко трудно, но учителите имат много добра подготовка и с една кратка подготовка биха се справили с това леко разминаване.

Докато в Китай и Корея, страни, които са много напред с технологиите са заменили учебниците с таблети, у нас учебникът е свещеното средство, което се е използвало от много поколения.

Относно тежките раници на учениците, Стаматов поясни, че във всяко училище има място, където се оставят раниците. По негови наблюдения обаче, в ученическите раници има много излишни неща. Като пример той посочи голяма бутилка с вода, поне един телефон, таблет, някаква закуска и така сумарно се получава почти 2 кг излишен товар в ученическата раница, който тежи повече от самите учебници.

За забраната на телефоните в училище Диян Стаматов каза, че телефонът не трябва да се използва по време на учебните часове, а само в междучасието. Това е времето, когато малките ученици говорят обикновено с родителите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандия гласува против споразумението ЕС-Украйна
Холандия гласува против споразумението ЕС-Украйна
Какви промени в данъчните регулации ще последват след Панамагейт
Какви промени в данъчните регулации ще последват след "Панамагейт"