НОВИНИ

Диян Стаматов: Няма опасност от недостиг на учители през новата учебна година

Няма опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година, увери заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по повод информацията на Агенцията по заетостта, че в момента има близо 1400 свободни работни места за учители, съобщиха от пресцентъра на МОН.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:16, 08.08.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още
диян стаматов опасност недостиг учители новата учебна година

Юли и август са месеците, в които традиционно се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина, е обяснил Стаматов и допълнил, че това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата. През лятната ваканция някои учители намират нови работни места и се местят, същевременно в системата влизат нови кадри, е станало ясно от думите на заместник-министъра.

Стаматов е припомнил, че никога учебната година не е започвала без учители и че тази година броят на свободните работни места е съотносим с всяка предходна. Според него за решението на проблема с липсващите кадри занапред ще се търсят варианти за по-тясна връзка с висшето образование, както и ще се използват всички възможности, които законът дава, за отваряне на системата за специалисти, които нямат педагогическа специализация, но искат да работят като учители, например инженери и химици.

Междувременно МОН е пуснало проект на ПМС, с което общините да получат средствата от втория транш от Националната програма "Оптимизиране на училищната мрежа", приета от Министерския съвет на 14 април т.г. Средствата по втория транш са в размер 11.1 млн. лева и са за обезщетения по Кодекса на труда за месеците май и юни т.г.

Средствата са за изплащане на обезщетения на персонала при пенсиониране заради навършена пенсионна възраст, при намаляване на числеността му поради промяна в структурата и състава му в училищата и детските градини, както и обезщетенията при прекратяване на трудовите правоотношения, за изплащане на отпуски и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Мурад Хамид и защо Франция го издирва?
Кой е Мурад Хамид и защо Франция го издирва?
Прокуратурата: Мурад Хамид представлява заплаха за сигурността на България
Прокуратурата: Мурад Хамид представлява заплаха за сигурността на България