НОВИНИ

Дизелгейт: Слушания в Европарламента имало ли е "девиации" в автоиндустрията

В Европейския парламент се проведоха слушания за работата на Европейската комисия в периода 2010-2014 гг ппо въпроса за замърсяванията на въздуха от автомобилите. С две думи - правила ли се е ЕК в този период, че не забелязва съществуващи отклонения ("девиации"), допускани от автомобилната индустрия?

bnt avatar logo
от Източник: EuroparlTV
15:19, 06.09.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света
Дизелгейт: Слушания в Европарламента имало ли е девиации в автоиндустрията

ВИДЕО:EuroparlTV

(Бележка: в случай, че не излизат субтитри на български език, моля изберете от падащото меню в долния ляв ъгъл опцията за български език)

Парламентът търси причините за скандала с тестовете на дизеловите двигатели Комисията по емисиите (на вредните газове, отделяни от автомобилните двигатели) изслуша бившите еврокомисари Антонио Таяни и Янез Поточник.

Много депутати подозират, че автомобилната индустрия е била фаворизирана. По време на слушанията беше зададен въпросът защо толкова малко правни действия са били предприети срещу фирмите, при наличие на толкова много улики.

- Виждам огромна разлика между това как Комисията е действала със Закона за качество на въздуха, започнала е 22 процедури за нарушения, и със задълженията (в сферата на транспорта - бел. ред.) където няма никакви санкции - заяви холандският депутат от АЛДЕ Гербен-Ян Гербранди.

- Няма разминавания, - отговори Антонио Таяни, бивш комисар за индустрията и предприемачеството. - Процедурата за нарушения е спрямо качеството на въздуха, а не с оглед на рамковата директива.Никой не ми е дал доказателство или улика, че съществуват блокиращи устройства.

Разследващата комисия беше създадена заради гигантските различия между лабораторните тестове и тестовете в реални условия (за замърсяването на въздуха от автомобили). Комисията трябва да изготви препоръки за законодателни действия за по-точното измерване на замърсяването на въздуха от автомобилите.

- Като член на Комисията смятате ли, че направихте достатъчно за справяне с проблема? - попита испанският депутат от ЕНП (християн-демократи) Пабло Салба Бидегаин бившият еврокомисар за околната среда Янез Поточник (от Словения).

- Честно казано, не е правилно да питате само Комисията кое е правилно и кое - не, - отговори Поточник. - ... Можехме да направим повече. Важно е да осъзнаем, че никой от нас не свърши до край своята работа.

Вижте в следващото видео какво още обсъждат тази седмица депутатите от Европейския парламент.


;
;
;

ВИДЕО:EuroparlTV

(Бележка: в случай, че не излизат субтитри на български език, моля изберете от падащото меню в долния ляв ъгъл опцията за български език)


Вижте още видеоматериали от EuroparlTV
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасният участък през Лом е заложен в програмата на АПИ за 2017 г.
Опасният участък през Лом е заложен в програмата на АПИ за 2017 г.
Певицата Бионсе отложи свой концерт по лекарска препоръка
Певицата Бионсе отложи свой концерт по лекарска препоръка