В германския град Брауншвайг започва първият голям съдебен процес срещу автомобилната група Фолксваген за манипулирането на 11 милиона дизелови двигатели.

Скандалът, известен като Дизелгейт, гръмна през 2015 година, когато американски медии разкриха, че в милиони двигатели на коли от автомобилната група е инсталиран софтуер, с който могат де се фалшифицират резултатите от тестовете за вредни газове. Акциите на автогиганта - гордост за германския износ, изгубиха около 40 процента от стойността си за няколко дни.

Сега инвеститорите искат компенсации за понесените загуби. Магистратите в Брауншвайг ще разгледат над 200 въпроса, свързани със сложния казус и ще трябва да отсъдят доколко адекватно е действала компанията Фолксваген, дали и кога е трябвало да уведоми инвеститорите и кой от ръководителите е бил в течение за наличието на подобен софтуер.

"Дизелгейт" в Германия прати в следствения арест шефа на "Ауди"

"Дизелгейт" в Германия прати в следствения арест шефа на "Ауди"

От тази сутрин председателят на Управителния съвет на "Ауди" Руперт Щадлер е в следствения арест в Мюнхен в рамките на разследването за манипулирани д...