НОВИНИ

Дългоочакван ремонт спасява "Жълтото училище" в Пловдив

Дългоочакван ремонт спасява „Жълтото училище“ в Пловдив. Сградата е една от емблемите на града и е паметник на културата от национално значение. Въпреки лошото състояние на конструкцията досега в нея репетираха студентите на Музикалната академия.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Нели Ангелова
19:45, 02.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В "Жълтото училище" студенти ще репетират отново след осем месеца. Това е единственото все още действащо учебно заведение от Възраждането, строено през 1868 година. В различните периоди тук са учили Иван Вазов, революционни дейци на Априлското въстание, Димчо Дебелянов и Константин Стоилов.

Заради особеностите на конструкцията досега беше забранено тичането между етажите и движението на студенти на големи групи.

Конструкцията е напълно увредена и се държи на специално монтирани ЖП релси, които подпират градежа.

Стефан Димитров – управител на фирмата-изпълнител: Голямото предизвикателство е да се направи.. носещ стоманено-бетонен скелет, който да укрепи сградата и тя да просъществува достатъчно дълго време по съвременните ни стандарти. Останалото е възстановяване на фасадите във вида, в който са били.
проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство: Аз възнамерявам първа и втора, които са най-големите зали да ги направя като камерни – хем за камерни концерти, хем репетиционни, така че плановете са ни много, идеите ни са много, но нека привършим ремонта и заповядайте отново.

За спасяването на училището държавата отпусна 1 милион и 100 хиляди лева. През годините са събрани и средства от благотворителни концерти с участието на студенти, Теодосий Спасов, Васко Василев. Общината осигурява 100 хиляди за ново обзавеждане. Местната власт планира да се разшири входа към учебното заведение, който е подстъп към Античния театър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов опит за грабеж от банкомат
Нов опит за грабеж от банкомат
От кореспондента на БНТ в Брюксел: Пучдемон може да обжалва заповедта за арест
От кореспондента на БНТ в Брюксел: Пучдемон може да обжалва заповедта за арест