Няма да има амнистия на задълженията на вероизповеданията, а отлагане. Новината съобщиха шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов. Обратът дойде дни, след като с гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха приети на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се предвиждаше опрощаване на над 8 милиона и 200 хиляди лева дългове. От тях - 8 милиона и 100 хиляди - на Главното мюфтийство.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Правим отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018-та година, а не амнистиране както беше досега, дългът не е изискуем, всички неизпълнени производства от НАП се спират и ще бъдат временно преустановени. Видяхме, че темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания, а се говореше само и единствено за мюфтийството в България. Тук искам категорично да заявя - по никакъв повод нито политическа партия ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито МС има някаква договорка или извиване на ръце от страна на ДПС.
Владислав Горанов - министър на финансите: Това е съществуващ способ в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, това не е някаква иновация. Ще даде възможност законът за вероизповеданията да изпълни основната си цел - финансиране на възнагражденията на свещенослужителите от различните вероизповедания да могат да бъдат частично осигурени със субсидия от бюджета.
Амнистия: НС опрости дълговете на вероизповеданията на първо четене

Амнистия: НС опрости дълговете на вероизповеданията на първо четене

Амнистия на неплатените задължения на вероизповеданията - от тях около 8 млн. лв на Главното мюфтийство. Това решиха на първо четене депутатите днес к...

След среща с Борисов: БПЦ и мюфтийството подкрепят Закона за вероизповеданията

След среща с Борисов: БПЦ и мюфтийството подкрепят Закона за вероизповеданията

Премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Те обсъдиха промените в Закона за вероизповеданията, които уреждат...