НОВИНИ

Днес е чаен ден

Днес отбелязваме международния ден на чая. Целта е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството и неговата търговия. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел - популяризирането на чая като напитка.

bnt avatar logo
от БТА
10:07, 15.12.2016
Чете се за: 02:07 мин.
Още

В световен мащаб основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Чаеният експерт Адриан Кумбилиев лично е виждал лошите условия, в които работят хора в Шри Ланка, затова държи да внася у нас суровини само от плантации, където правата на човека се зачитат.

Адриан Кумбилиев, чаен експерт: Този ден се създава точно, за да се предпазят точно работниците, които работят на тези места, за да им се осигурят по-добри условия на живот и да не се позволява на големите корпорации да изкупуват на безценица и да малтретират тези хора, а в същото време чаят в Америка и Европа да се консумира на страшно високи цени.

В същото време в България основният проблем е в намирането на работна ръка. Страната ни е богата на диворастящи билки, но тонове сушени лечебни растения се изнасят за Европа, които след това се връщат у нас като преработени продукти с висока добавена стройност. Това води до ниско заплащане на берачите, в резултат на което те постоянно намаляват.

Адриан Кумбилиев, чаен експерт: В България можем да говорим единствено за нашите билки, които за момента тенденцията е малко са плантациите т.е. местата и хората, които се занимават само и единствено с бране на билки. Основно билките се събират от самостоятелни групички хора и се преподава вече на фирми, които се занимават с пакетаж.

В деня, посветен на чая, се правят различни демонстрации. Една от най-атрактивните е с белият цъфтящ чай. Последният хит у нас е чай със злато. Цената му обаче е една от най-високите на пазара, редом с императорските билкови напитки.

;
Интересни факти за чая

По случай днешния Международен ден на чая британският в. "Дейли експрес" и сайтът No time like tea time предлагат интересни факти за напитката:

- Международният ден на чая се отбелязва от 2005 г. с решение на петия Световен социален форум в Порту Алегри, Бразилия (26-31 януари 2005), за да се привлече вниманието на обществеността към проблемите, свързани с производството, търговията и популяризирането на напитката. На 15 декември се отбелязва и годишнина от приемането през 1773 г. на "Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия".

- За родно място на чая се смята Изтокът и по-специално Китай.

- Според легендите през 2737 г. преди Христа китайският император Шън Нун случайно открива чая, след като в котлето му с вряща вода попадат донесени от вятъра листенца.

- Всички видове чай произлизат от растението Camellia sinensis и се различават от билковите отвари.

- Смята се, че съществуват около 1500 чаени разновидности. Основните разновидности са 6 - бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен и пу-ер.

- Наричаният "черен" чай в САЩ в Китай се казва "червен".

- Чаените напитки не са с еднакъв вкус. Вкусовете им зависят от различни фактори - температура и качества на водата, време за варене. Поради тази причина китайците например препоръчват чаят да се приготвя с прясна езерна или речна вода.

- Чаят е втората най-консумирана напитка в света след водата.

- Чаят е национална напитка на Афганистан и Иран.

- В средата на 50-те години на 16-и век чаят става напитка на Великобритания, измествайки джина.

- Всекидневно британците изпиват около 165 милиона чаши чай дневно - количество, равняващо се на внушителните 62 милиарда чаши чай годишно.

- Годишната продукция на чай по света се изчислява на 3 милиона тона.

- Чаените пакетчета и студеният чай са американско изобретение, датиращо от 1904 г.

- Освен многобройните си ползи за здравето, чаят е отличен репелент срещу комари, и също така може да се използва като средство за отстраняване на неприятни миризми, за почистване на подове, като марината за месо и за подхранване на почвата.

- Според американското дружество на композиторите, авторите и музикалните издатели песента "Tea For Two" ("Чай за двама") е втората най-изпълнявана песен на 20-и век след класическия музикален поздрав за рождени дни "Happy Birthday To You".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортът в карикатури
Спортът в карикатури
Кметът на Хитрино: На близките на загиналите ще бъдат изплатени по 1000 лв.
Кметът на Хитрино: На близките на загиналите ще бъдат изплатени по 1000 лв.