Ден на национален траур в Шри Ланка в памет на жертвите, загинали при серията бомбени нападения в църкви и хотели. Броят им продължава да расте и те вече са 321, потвърдиха от министерството на здравеопазването. Ранените са близо 500. Започнаха масовите погребения на жертвите.

Осем и половина сутринта местно време. Шри Ланка запази 3-минутно мълчание в знак на почит към загиналите при атаките. Знамената в страната са наполовина спуснати. Хората все още са в шок.

Особено тежки са моментите за семействата и близките за загиналите. Първото масово опело се състоя в Негомбо - един от градовете, в който бомба избухна по време на Великденската литургия.

До момента са задържани 40 души по подозрение, че са съпричастни към атаките от неделя. Води се разследване, в което се включи и екип на Интерпол. Според местни медии агенциите по сигурността в Шри Ланка са следили местната джихадистка групировка, която се предполага, че е извършила нападенията.

Информацията за това дали правителството и премиерът са били информирани е противоречива. Според властите местните са били подпомагани от международна мрежа. Официално обаче, нито една формация не е поела отговорност за атаките. В Шри Ланка е обявено извънредно положение като мярка срещу евентуални нови нападения. Това сериозно разширява правата военните. А това не се е случвало от 2009 година, когато в страната беше сложен край на 26 годишната гражданска война.

Местна групировка в контакт с международна мрежа стои зад атентатите в Шри Ланка

Местна групировка в контакт с международна мрежа стои зад атентатите в Шри Ланка

Посолството ни в Индия е установило контакт с още шестима българи в Шри Ланка. Те са на почивка там и се намират в град Тамбуа. Един от тях е съобщил...