НОВИНИ

Днес е ден за размисъл преди местните избори в Истанбул

Ден за размисъл преди повторните местни избори в Истанбул. В предварителните проучвания, кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу води с около 5% пред бившия премиер, издигнат за кмет от управляващите - Бинали Йълдъръм. През март Имамоглу спечели вота и беше кмет на Истанбул 18 дни, но след намесата на президента Реджеп Ердоган резултатите бяха анулирани, а вотът - насрочен отново за юни.

Александър Марков
от Александър Марков
20:32, 22.06.2019
Чете се за: 02:00 мин.
По света

Часове ни делят от повторните месни избори в Истанбул, натоварени с огромно политическо значение и за опозицията и за президента Ердоган. Всички се опитват да спечелят кюрдите на своя страна. Кюрдите са решаващия глас, както бяха и през март, когато гласуваха за опозиционната Народно-републиканска партия и за техния кандидат, новата политическа звезда на Турция Екрем Имамоглу.

Един милион души са кюрдите в Истанбул, 10% от имащите право на глас и при малката разлика между основните претенденти, именно кюрдите, може би, ще решат изхода от утрешните избори.

Разликата от март е че този път в битката за кюрдските гласове се включи и президентът Ердоган. От години той даде разрешение на затворения лидер на забранената ПКК Абдула Юджелан да направи свиждане на остров Имралъ, където е затворен. Оттам Юджелан призова кюрдите между управляващи и опозиция, да изберат третия път, а именно да бъдат неутрални.

Не така мисли прокюрдската Демократическа партия на народите, представена в парламента, която призова отново кюрдите да гласуват за опозицията.


;

Хиляди привърженици на основната опозиционна Народнорепубликанска партия се събраха в кв. "Султанбейли". Кандидатът им за кмет Екрем Имамоглу им обеща: ако отново спечели изборите, ще сложи край на политическото разделение.

Екрем Имамоглу, кандидат за кмет на Истанбул, Народнорепубликанска партия: Обещавам управление за всички 16 милиона в Истанбул, а не шепа хора.

Не само по-добър живот в най-големия и богат турски град поискаха републиканците от Имамоглу, а и победа над президента Реджеп Ердоган.

Жена: И кюрдите ще гласуват за Имамоглу, защото те също искат по-справедливо управление на Истанбул и Турция. Ние с тях сме братя и сестри.
Жена: Нуждам се от това, не само за Истанбул. Имаме нужда от тази енергия за цяла Турция.

Един милион кюрди, които живеят в Истанбул, ще решат изборите, както и през март, когато подкрепиха опозицията. Али Ата е един от тях.

Али Ата, кюрд от Истанбул: Искам справедливо управление: мир и просперитет и за кюрдите, и за всички други в Турция. Сега, ако не подкрепяш управляващите, те обявяват за терорист, член на ФЕТО, на ПКК.


;

На метри от митинга на републиканците са привържениците на президента Реджеп Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, която е в съюз с крайните националисти.

Ерсин Четин, Партия на справедливостта и развитието -Ние подкрепяме Бинали Йълдъръм не за друго, а защото има 30 години опит в управлението.

Тези знаци са знакът на "Сивите вълци" и на "Мюсюлмански братя". Вторият често използва и самият президент.

Именно сред кюрдите иска да вбие клин президентът Ердоган. Дълго ухажва затворения лидер на забранената Кюрдска работническа партия Абджула Йоджалан, който призова последователите си да останат неутрални.

Прокюрдската Демократическа партия на народите, обаче, е категорична: ще гласува за опозицията.

Реджеп Ердоган, президент на Турция - Ние напълно реконструирахме Диарбекир, сега не можете да го познаете. Терористите от ПКК го разрушиха, ние го възстановихме. Сега градът свети нощем. Макар и кюрди, те са мои братя мои сестри, човешки същества, и аз ще продължа да им служа.

На края и двата митинга на републиканците и управляващите, влязоха в сблъсъци на центъра в Султанбейли.

Исмаил Шехин, редактор във в. "Миллиет": Много са важни тези избори, защото една-трета от икономиката се върти в Истанбул. И всички - управляващата и другите, не искат да загубят този голям град.

Но изборите са и нещо повече - символична битка за цяла Турция.

;

Изборите за Истанбул са битка за Турция, защото преди повече 25 г. оттук започна голямата политическа кариера на президента Ердоган и една загуба, би била голям удар за него.

Истанбул е най-големият турски град и финансовото сърце на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстранти щурмуваха една най-големите мини за кафяви въглища в Европа
Демонстранти щурмуваха една най-големите мини за кафяви въглища в Европа
Сезонът на отпуските е причина за дългите колони на ГКПП Кулата
Сезонът на отпуските е причина за дългите колони на ГКПП "Кулата"