Днес е професионален празник на работещите в системата на железопътния транспорт. Той се отбелязва от средата на миналия век и всяка година е на различна дата.

Ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 служители, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

Служителите, които работят в системата на българска железница празнуват своя професионален празник всяка първа неделя на Август. Причината за това е, че в началото на най-топлия месец от годината преди 128 години е учредена Българската държавна железница.

Всичко се случва през 1888 г., когато линията Цариброд-София-Белово е открита за международни превози,а по същото време държавата откупува и първата жп връзка у нас - Русе-Варна, построена 22 години по-рано.

Историята на БДЖ съдържа множество постижения, предизвикателства, но и трудни моменти. Към днешна дата жп мрежата на България е изградена от 4071 км железен път със стандартното междурелсие, от които 24% е удвоена и 67% електрифицирана линия.

Съществува и теснолинейка между Септември и Добринище, която изминава разстоянието от 125 км, за да свърже Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин.Малко преди професионалния си празник "Холдинг БДЖ" ЕАД отчете положителен финансов резултат за първата половина на 2016 г., с което се стреми към пълно възраждане на държавната железница.