В Троянския манастир започна светата литургия, която ще отслужи негово Светейшество патриарх Неофит. Очаква се стотици християни да се поклонят пред чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява там от векове.

Празникът е сред най-почитаните от вярващите, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога. Имен ден имат близо 205 000 българи.

По този повод пловдивският митрополит Николай благослови вярващите и призова да бъдем бдителни какво сеем в душите на нашите деца.

След службата по традиция с литийно шествие Чудотворната икона, донесена в Троянския манастир още през 16 век от монаси от Атон, ще бъде пренесена от църквата на Светата обител до параклиса, където е извършила първото си чудо.

Празникът Успение Богородично е в прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот.

В 11.00 часа в Троянския манастир ще започне литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица "Троеручица", което ще е от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата.

Патриарх Неофит от вчера е в Троянската света обител, за да оглави тържествата за отбелязването на храмовия празник на манастира. По традиция Негово светейшество отбелязва великия Богородичен празник в Троянския манастир, където е получил монашеския си постриг, посочват от БПЦ.