НОВИНИ

Днес е изслушването на Кристалина Георгиева пред Общото събрание на ООН

Общото събрание на ООН ще изслуша за първи път Кристалина Георгиева в качеството ѝ на кандидат за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации.

изслушването кристалина георгиева общото събрание оон
bnt avatar logo
от БНТ
06:40, 03.10.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Изслушването е насрочено за 20 часа българско време. Кристалина Георгиева ще запознае членовете на Общото събрание с визията си за бъдещето на ООН, броени дни преди първото явно гласуване в Съвета за сигурност.

Заместник-председателрят на Европейската комисия даде интервю за Асошиейтед прес. В него тя казва, че да бъде първата жена генерален секретар от Източна Европа показва всеобхватността на ООН. Но най-голямо значение имат уменията и решимостта, които ще приложа, казва българският кандидат. Изслушването в Общото събрание е част от процедурата по избора на нов генерален секретар на световната организация.

В сряда членовете на Съвета ще гласуват с цветни бюлетини за претендентите за високия пост. Така ще стане ясно дали някоя от постоянните страни членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите. За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа "за" от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас "против" от 5-те постоянни членки - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Кристалина Георгиева се включи в надпреварата за високия пост миналата седмица след като правителството реши да оттегли подкрепата си към Ирина Бокова и да предложи за поста Георгиева. Бокова обяви, че също остава в надпреварата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колумбийският народ отхвърли мира между правителството и бунтовниците от ФАРК
Колумбийският народ отхвърли мира между правителството и бунтовниците от ФАРК
98% от участвалите в референдума в Унгария казаха „не”
98% от участвалите в референдума в Унгария казаха „не”