Натоварен ден на Пристанище-Варна. Преди Коледа всички кораби бързат да разтоварят каргото си. Днес товарните кораби, които чакат да бъдат обслужени са близо два пъти повече от обичайното.

Варна

За служителите на пилотската станция най-тежък се оказва петък-последният работен ден. Пилотите посрещат и изпращат 17 кораба, почти двойно повече от обичайното. Днес се очаква и последните 6 плавателни съда да напуснат пристанище-Варна.

До часове всички дейности ще приключат и корабите ще тръгнат по море.

к.д.п Димитър Димитров, Пилотска станция - Варна: Днес от полунощ започва извънредния труд, който се заплаща допълнително за всички услуги в пристанището. Никой не обича да плаща излишни пари. Затова хората гледат да си свършат работата до този момент.

Пилотите са много важни за безопасното придвижване на корабите. Те помагат на капитана и го съветват при взимането на решения. Макар че корабите, които ще пристигнат в Пристанището през празничните дни, ще бъдат малко, служителите на Пилотската станция няма да почиват.

к.д.п Димитър Димитров, Пилотска станция - Варна: Освен пилотите на своите работни места са и хората от буксирните компании, и моряците, и пристанищните работници, благодарение на които има стоки от далечни държави.

Служителите на Пилотската станция във Варна признават, че напрежението по време на дежурства е голямо, защото от тяхната навременна реакция зависи предотвратяването на евентуални инциденти.