НОВИНИ

Днес е последният ден от коледната ваканция на учениците

На ски, зелено училище или екскурзия - всяко пътуване е свързано със сериозна организация. Подписват се договори между директори и туроператори, правят се проверки на фирмите в Търговския регистър. Всичко това се прави, за да се гарантира сигурността и безопасността на учениците. Кога отново ще могат да си починат отново от уроците - вижте в репортажа на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова Оператор: Мария Балканска
17:45, 02.01.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Въпреки че коледната ваканция за учениците приключва днес, то само след месец идва друга почивка - междусрочната ваканция, която е 4 дни.

Напролет класните стаи ще останат празни за по-дълго - нови 10 дни почивка за учениците. Това е добра възможност за почивка, но и за допълнителни занимания като курсове или зелени училища. Ако те са организирани от училищата - към директорите има редица изисквания. Те трябва да подготвят цял куп документи.

Как гарантират сигурността на децата, кой ги контролира и има ли излишна административна бумащина?

За да отидат учениците организирано на ски или зелено училище, се сключва договор между училището и туроператора. Регионалните управления по образованието налагат контрол. Заради опити за злоупотреба въвели допълнителни правила.

Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление по образование, София- град: Освен че директорът има своето задължение да провери в Националния туристически регистър статута на туроператорската фирма, ние изискваме той да ни докаже вече, че е проверил статута на тази фирма и в търговският регистър.

След промяната на наредбата за детски туризъм директорите на училища се чувстват облекчени. Вече не събират медицински бележки за еднодневни екскурзии. Виждат проблем с изискването за такива от зелените и бели училища.

Цветанка Тонева - директор на 120 ОУ "Г.С. Раковски": Какво от това, че детето 3 дни преди зеленото училище ще е отишло при личния лекар, ще си е взело бележка от там, то може да се разболее няколко часа преди да тръгне. Така че мисля това просто да ни го спестят.

Сега учителите нямат право на командировъчни, защото спането и храната им са включени в пакета на екскурзията. Според директорите това трябва да се промени, предвид че трудът и вниманието на преподавателите по време на път, особено с преспиване, е денонощен.

Тази година матурите за 12 клас и външното оценяване след седми са на 21 и 23 май - така че докато едни показват знания на изпита, другите ще почиват. По повод Деня на българската просвета и култура - 25 май също ще бъде неучебен, но все пак присъствен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата започна проверка заради пожара в приюта на отец Иван в Нови хан
Прокуратурата започна проверка заради пожара в приюта на отец Иван в Нови хан
Насилие в Иран, нови жертви при протестите, които не стихват вече 5 дни
Насилие в Иран, нови жертви при протестите, които не стихват вече 5 дни