Днес ромите посрещат своята Нова година, наречена още Банго Васил или Василица. По традиция се празнува поне три дни, като веселбите започват още на 13 януари. Макар че това е най-вече семеен празник, във врачанското село Баница избраха да го посрещнат заедно стари и млади.

Баница, Враца

Една от легендите разказва, че свети Георги и Банго Василий спасили ромите от дявола, защото много харесали техния природен талант да пеят и танцуват от все сърце. Затова по традиция празникът Василица се чества с много музика и веселие.

Най-важна на празничната трапеза е печената и пълнена гъска, с която домакините на висок глас канят ромския светец да се присъедини към веселбата.

Баба Василка: Като сядаме на трапезата се пали свещица и се чупи от гъската, после се отваря прозореца и се казва: Хайде, Банго Василий, заповядай гъска! И сутринта стават всички, малки, големи, които са млади булки и сурвакат близките, те ги даряват с пари, подаръци, кой каквото има. Авела, Банго Василий, Банго Васил идва, това е на цигански, Василица, Васильовден.

Тази година сурвакарите от Баница пожелаха на всички най-важното: Новата година да им донесе работа и здраве!

Мария: С баница, сарми и печена гъска празнуваме.
Павел Петров: Най-вече да има баници, да сме живи и здрави си пожелаваме и си го честваме като старата нова година.