Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се срещнат днес в президентския дворец във финландската столица Хелзинки. Началото на срещата е насрочено за 13 часа. Американският президент вече е във финландската столица, а руският му колега се очаква да пристигне днес.

За първи път президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще разговарят на четири очи, само в присъствието на преводачи. Това ще се случи днес в президентския дворец в Хелзинки. След това са планирани руско-американски преговори във формат работен обяд, с участието на някои членове на делегациите. Очаква се лидерите да проведат съвместна пресконференция. По план всеки от президентите ще отговори на четири въпроса: по два от всяка страна.

Американският държавен глава посочи, че планира да повдигне въпроси като Сирия, Украйна и разпространението на ядрените оръжия.

Очакванията за днешната среща между Тръмп и Путин

Очакванията за днешната среща между Тръмп и Путин

Срещата между Тръмп и Путин е една победа за дипломацията - Финландия е удобна като географско положение, не е НАТО-вска територия, натоварена е и с и...

Хелзинки не за първи път е домакин на подобна среща. През 1975 г. там разговарят Леонид Брежнев и Джералд Форд, през 1990 г. - Михаил Горбачов и Джордж Буш, а през 1997 г. - Борис Елцин и Бил Клинтън.

Тръмп и Путин са се срещали два пъти досега по време на международни форуми, но това ще е първата им самостоятелна среща. Паралелно във финландската столица ще имат среща и първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Майк Помпейо.