НОВИНИ

Днес изтича срокът за умъртвяване на прасета в частни дворове в Северна България

Днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България ,чийто лични стопанства са на 20 км от големите свинекомплекси, трябва да умъртвят прасетата си доброволно. Според заповедта на земеделското министерство, за Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиване на домашните прасета в тези зони.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
12:11, 31.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

В този час в Свищов заседава епизоотичната комисия, заради съмнения на ветеринарните власти за огнище на Африканска чума в свинекомплекса в село Българско Сливово. Той е най-големия на територията на област Велико Търново и в него се отглеждат 20 000 прасета. Проба в частна лаборатория в Русе е потвърдила наличие на заболяването. Днес се очаква резултатът да бъде потвърден и от Агенцията по безопасност на храните.

;

Продължава евтаназията на животните от свинекомплексите в Николово и Бръшлен, където беше установен вируса. До момента са загробени 32 000 прасета.

Очаква се утре да започне евтаназията и във фермата в Голямо Враново. Причината тя да се забави е, че трябва да се осигурят екипи, които не са били досега в огнищата на Африканската чума.

Заразата знаете, влезе и в четвърти свинекомплекс - в силистренското село Попина, където се отглеждат 17 000 животни. И към свинекомплекса в село Юделник. Въпреки, че там пробите са отрицателни, той е под карантина за още 3 седмици. Управителят коментира за БНТ, че търпи огромни загуби. Разходите му са 15 000 лева на ден за изхранването на животните и заплати на работниците, а приходи няма заради нереализирането на продукцията. Той предвижда фалит на фермата, въпреки че в нея заразата не е проникнала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка
Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка
САЩ приветстваха решението на България да купи самолети F-16
САЩ приветстваха решението на България да купи самолети F-16