НОВИНИ

Днес отбелязваме Малка Богородица

Българската православна църква отбелязва рождеството на Божията майка - Дева Мария. В народния календар празникът е известен като Малка Богородица. На днешния ден много храмове, манастири и параклиси в България честват своя храмов празник. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави светата Литургия в празнуващия храм "Рождество Богородично" в столичния квартал "Лагера".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
07:07, 08.09.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
отбелязваме малка богородица

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица. Родителите на Светата дева - праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се молила горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им.

Пред Ана се явява ангел, който ѝ казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария. Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога. Мария е зачената на 9 декември и се ражда на 8 септември. Когато навършва три години, родителите ѝ я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълняват обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август, като денят е известен в народната традиция като Голяма Богородица.

На 8 септември Българската православна църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места в страната се спазва традицията да се замесва и опича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена "Богородична питка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обир за 3 милиона долара в Аризона
Обир за 3 милиона долара в Аризона
Ремонт на моста над река Стряма ограничава движението по АМ Тракия
Ремонт на моста над река Стряма ограничава движението по АМ "Тракия"