Днес на Разпети Петък, още от рано сутринта в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично" се изви опашка от миряни, които дойдоха да се поклонят пред Разпятието Христово, като по този начин изразиха своето преклонение и скръб пред гроба Господен.

Благоевград

Народните обичаи в този ден повеляват Православните християни да минават под масата с Плащеницата в знак на смирение, покаяние и си вземат осветен здравец от храма.

”Най-тъжният ден в живота на нашия Бог Исус Христос, защото днес са най- големите мъки на него.”

”Идвам да се поклоним пред плащеницата. Между другото всеки се надява да се промуши под масата за здраве и късмет.”

“За благоденствие на децата, на целия народ, да имаме хубаво общество, България да не изчезне.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг. А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. В храма не се служи Света литургия, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове.

Отец Андон Шавулев
"През цялата страстна седмица си има особени богослужения. Разпятието, смъртта и опелото Христово е на днешния ден. Изнесохме светата плащеница, която символизира тялото Христово.Това желание на народа да се промушват под тая маса, т.е да получат благодатта на положеното тяло Христово е много стара благочестива християнска традиция."
Поклонението пред плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.