НОВИНИ

Днес руските дипломати освобождават консулството в Сан Франциско

Напрежение по оста Москва-Вашингтон. Днес изтича двудневният срок, в който руските дипломати трябва да освободят консулството в Сан Франциско и две търговски представителства. От руското външно министерство се заканиха действията на Съединените щати спрямо Русия да не останат без последствия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:49, 02.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Гъст черен дим се издига над руското генерално консулство в Сан Франциско. То е и най-старата димпломатическа мисия на Русия в Съединените щати. Служителите трескаво изнасят вещи от сградата. На дошлите пожарникари казват, че просто са запалили камината и нямат нужда от помощ.

Днес изтича двудневният срок, който администрацията на Тръмп даде на руските дипломати да освободят консулството, както и две търговски представителства в Ню Йорк и Вашинтон.

Пушекът над консулството привлече и любопитните погледи на минувачи:

Джоузеф Ърбан: Очевидно имат какво да крият. Според мен изгарят уличаващи ги документи или нещо друго, от което спешно искат да се отърват.

Руският външен министър Сергей Лавров изрази недоволство срещу краткия срок, който Вашингтон е дал на дипломатите да напуснат. Той припомни, че американските дипломати са разполагали с един месец. Говорителката на външното министерство беше по-остра в изказването си.

Според Екатерина Захарова, новото ограничаване на дейността на дипломатическите мисии на Русия в САЩ, е грубо нарушение на международното право. Според нея, това решение още повече усложнява и без това разклатените двустранни отношения.

На 31-и август властите в Съединените щати поискаха от Русия до 2-и септември да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и да прекрати дейността на търговското си представителство във Вашингтон и на филиала му в Ню Йорк. Решението беше в отговор на нареждане на руския президент Путин през юли, американските дипломатически мисии да бъдат с намален състав. Тогава напуснаха 755 американски дипломати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолетите на „България Ер“ вече летят по разписание
Самолетите на „България Ер“ вече летят по разписание
Баркентината Калиакра” става част от фестивала FANCITY+
Баркентината "Калиакра” става част от фестивала FANCITY+