Априлското въстание избухва на 20 април, 1 май по нов стил, 1876 година. В Клисура, където се прави най-старата възстановка в страната, тече усилена подготовка за предстоящите чествания, когато черешовото топче на Боримечката отново ще възвести паметните събития от 1876 година.

Тътенът на топчето ще огласи отново в Клисура на 1 май. И в бунтовното градче вече се усеща миризмата на барут.

Стоян Иванов - директор на Историческия музей в Клисура: Този барут в навечерието на Априлското въстание можел да се добие единствено по контрабанден начин, тъй като барут канетата са изцяло под държавен контрол.

Освен за топчето, се подготвят и фишеците за пушките.

Стоян Иванов - директор на Историческия музей в Клисура: Хората, които участват в нашата възстановка, използват оръжие от епохата, автентично, разбира се, то е обезопасено. И оставаме в ръцете на Боримечката да успее да изгърми с топа.

А в ролята на Боримечката отново ще влезе Стефан Желязков.

Стефан Желязков: Може би това е 13-та година поредна, която участвам, вълнението е още сега, а пък дойде ли денят всичко се вдига нависоко.

Във възстановката ще се включат близо 200 души, сред които и представители на Национално дружество Традиция. На този ден, по традиция в Клисура идват и много гости.

Стефан Желязков: Ми нека да заповядат, такова нещо няма да видят другаде, освен в Клисура.