НОВИНИ

Днес се очаква да стане ясно дали ЕК ще глоби Гугъл

Ще глоби ли Европейската комисия Гугъл? Днес се очаква да стане ясно дали американският технологичен гигант ще бъде санкциониран заради операционната си система Андроид.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:44, 18.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

До 10% от годишните приходи на Гугъл или повече от 11 милиарда долара - такава е сумата, с която ЕК може да глоби американската компания. Според специалисти, размерът на наказанието е рекорден. А то се налага защото благодарение на стратегията си и обвързването с операционната система Андроид с други продукти, Гугъл има доминираща позиция в онлайн търсенето. А това, според европейските експерти, е нечестна и некоректна практика.

По-рано през година еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер нареди Гугъл да бъде глобен с близо 2.5 милиарда долара, като този път обект на санкции беше услуга за сравняване на технологичния гигант. Гугъл обжалва наказанието. За първи път операционната система Андроид попада в полезрението на европейските регулаторни органи през 2015 година.

Тогава няколко компании, сред които Майкрософт, Нокиа и Оракъл, подават оплакване за нелоялна конкуренция. Към онзи момент Андроид държи 64% от европейския пазар на мобилни телефони, сега този дял е 74 на сто. Гугъл отрича голяма част от обвиненията, включително и това, че задължава производители да интегрират приложения на компанията в продукцията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава разследването по случая с непроверения частен самолет
Продължава разследването по случая с непроверения частен самолет
Спасените от пещера в Тайланд ще дадат пресконференция
Спасените от пещера в Тайланд ще дадат пресконференция