Депутатите от Транспортната комисия ще решат дали да започнат тристранните преговори със Съвета на министрите и Европейската комисия за приемането на документа. Вижте повече от кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова във видеото.

Транспортната комисия в ЕП трябва да реши днес дали започват т.нар. триалози. Това са разговорите между ЕП, държавите членки и ЕК. В тези разговори ще бъдат разглеждани всички текстове, които досега бяха приети по пакета "Мобилност". Тези, които минаха в ЕП на първо четене и тези, които министрите на транспорта вече одобриха още миналата година. Тези триалози са решаващи, защото след като те преминат вече пакетът "Мобилност" може да бъде одобрен и ще влезе в сила.

В момента Финландия председателства ЕС, така че Финландия ще бъде първата държава, която ще се занимава, ще ръководи т. нар. триалози. Не се очаква обаче разговорите да приключат до края на годината. Вероятно те ще продължат и по време на хърватското председателство. Това, което и българските евродепутати и министърът на транспорта Росен Желязков отбелязаха, че вероятно България ще трябва да направи някакви компромиси по пакета "Мобилност", защото всички искания в този им вид едва ли ще бъдат одобрени. България все повече фуби подкрепата на останалите държави-членки по отношение на текстовете от този пакет.