НОВИНИ

Днес се прекланяме пред паметта на жертвите на Холокоста

Днес, 10-ти март, е Денят на Холокоста, в който се покланяме пред паметта на спасителите на българските евреи от унищожение в хитлеристките лагери на смъртта през Втората световна война.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
15:02, 10.03.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

На тази дата преди 74 години благодарение на безпрецедентното обединение на общественици, духовници, политици и граждани са спасени близо 50 000 евреи. България става единствената страна, съюзник на Хитлеристка Германия, която не допуска нито един неин поданик евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта.

Днес поклонения имаше в София и Варна, в които участваха и живи свидетели на драматичните събития от пролетта на 1943 г.

Спас Ташев, съпредседател на Клуба на приятелите българи и евреи: Ние мислехме, че знаем истинската история на спасението на евреите, но се оказва, че това не е така. Самият факт, че българското общество е разделено по основния въпрос - кой е спасител на българските евреи показва, че сме длъжници към сегашното поколение и трябва да положим усилия да представим фактите такива, каквито са.
Петко Колев, секретар на Клуба на приятелите българи и евреи: Покланяме се пред паметта на загиналите и на спасителите, които са българското общество, църквата и Борис III. Отдаваме почит на всеки от тях за да сме справедливи към историята.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският вицепремиер обвини Германия в престъпления срещу човечеството
Турският вицепремиер обвини Германия в "престъпления срещу човечеството"
Ердоган и Путин се срещнаха в Москва
Ердоган и Путин се срещнаха в Москва