НОВИНИ

Днес учредяват албанския парламент

Два месеца и половина след парламентарните избори в Албания днес ще се съастои учредителното заседание на новия парламентарен състав, съобщава телевизия Алсат. След потвърждаване на мандатите на новоизбраните депутати ще бъдат избрани председател и трима заместник-председатели на парламента. Постът председател на законодателната институция се полага на социалистическата партия като победителка на изборите на 25 юни, спечелила 74 от общо 140 места в парламента. Неин кандидат е Грамоз Ручи.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:30, 09.09.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
учредяват албанския парламент

Депутатите от опозицията, водена от Демократическата партия, обявиха, че ще присъстват на заседанието, но няма да подкрепят кандидатурата на Ручи.

Заседанието ще се ръководи от Бесник Баре, след като най-възрастните депутати Сали Бериша, Тритан Шеху и Халим Косова, и тримата от Демократическата партия, отказаха тази привилегия, която е предвидена в закона.

От първите парламентарни избори след падането на тоталитарния режим през 1992 г. тази година за пръв път една политическа сила - водената от Социалистическата партия коалиция "За Албания, която обичаме" - спечели парламентарно мнозинство, което й дава право да състави самостоятелно правителство.

На 27 август лидерът на социалистите Еди Рама съобщи състава на новия кабинет, в който освен премиера има и един вицепремиер, двама държавни секретари и 11 министри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германски министър  иска спиране на еврофондовете за Унгария
Германски министър иска спиране на еврофондовете за Унгария
Със 770 000 лева са нараснали приходите в общинския бюджет на Русе за година
Със 770 000 лева са нараснали приходите в общинския бюджет на Русе за година