НОВИНИ

Днес встъпват в длъжност Европейската комисия и Европейският съвет

Днес втъпват в длъжност новата Европейска комисия и новият Европейски съвет. Председателите на Комисията, Съвета и Парламента Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли ще отбележат годишнината с церемония в Брюксел. В нея ще участва и новоизбраният председател на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:17, 01.12.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Четирите нови лица на европейските институции се събират днес в Дома на европейската история в сърцето на Брюксел. Те ще отбележат началото на мандата си, но и десетата годишнина на Лисабонския договор.

Именно това е договорът, с който се създаде поста на Шарл Мишел. Първият председател на Европейския съвет беше също белгиец - Херман ван Ромпой.

Мандатът на Урсула фон дер Лайен трябваше да започне преди месец, но се забави заради отхвърлени от евродепутатите комисари. Миналата седмица оконтачелният й тим беше одобрен от Европарламента в Страсбург. Фон дер Лайен обаче не успя да убеди Великобритания да излъчи свой еврокомисар. Германката постави като приоритет на своята комисия борбата срещу климатичните промени и преходът към зелена икономика в Европа.

Затова и първата й изява като председател е участието утре в Мадрид в конференцията на ООН за климата. На 11 декември тя ще представи своите планове за европейската зелена сделка. Климатът е сред приоритетите и на Шарл Мишел.

На 12 декември за първи път като председател на Съвета той ще посрещне в Брюксел на среща на върха лидерите на страните от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителен базар на Международния женски клуб се провежда в столицата
Благотворителен базар на Международния женски клуб се провежда в столицата
МВР: Шофьорите трябва да бъдат готови за зимни условия
МВР: Шофьорите трябва да бъдат готови за зимни условия