НОВИНИ

Дни преди Великден: Какво е качеството на козунаците?

Според изследване на „Активни потребители" върху 16 марки козунаци, те изобилстват от "Е-та" и заместители, но в тях, тази година, не са открити синтетични багрила. Като цяло според изследването, качеството на индустриално приготвените козунаци се влошава и те драматично се отдалечават от оригиналните продукти.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:42, 02.04.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Изследваните 16 марки козунаци са закупени от търговски вериги и от "Женския" пазар в София. Информацията за съставките в тях е от етикета, т.е. от това, което самите производители са декларирали.

Според изследването - в 11 от марките не е вложено краве мляко. Пестенето от класическите съставки води до добавяне в козунаците на „модерни", индустриално произведени суровини - твърдят от "Активни потребители". Във всичките марки има поне 2 нетрадиционни съставки - сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина.

Всички марки съдържат поне 6 добавени Е-та - емулгатори, ензими, консерванти и други. При 10 от марките е вложен естествен оцветител каротин. В една липсват яйца. Целта на производителите с всички тези изкуствени съставки в козунака е той да е евтин и по-траен.

Богомил Николов - директор на Асоциация "Активни потребители": Свикнахме с това, че отдавна не се ползват пресни яйца. Те са заместени от яйчен прах. Но е странно защо в козунаците няма мляко например.Не виждам голяма пречка - нито от гледна точка на трайността, нито от гледна точка на себестойността.

И потребителите са забелязали промяна в качеството на козунаците.

- Моето мнение е, че с всяка година качеството на козунаците пада. Не са особено трайни и не са така вкусни и сладки. Не мога да ви кажа дали наистина имат яйца вътре.
- Продава се нещо близо до сладък хляб, без яйца, без ухание на козунак, абсолютно без нищо.
- За мен спасението да имам на трапезата качествен козунак е да го купувам точно от определена фурна и от определен продавач...Така съм сигурен за качеството.
- Спасението наистина е да си направим домашен козунак и с наличните продукти у дома да си направим наше производство.

Напоследък много интернет сайтове предлагат био козунаци. От "Активни потребители" предупредиха, че ако това е вярно, всички съставки в тях трябва да са био и най - вероятно става дума за нелоялна практика. Друг вид подвеждане е и продажба на козунаци с надпис - домашен, традиционен, на баба.

Според изчисленията на експертите един козунак, приготвен с оригинални продукти, с тегло килограм, като се вземат предвид всички разходи, в магазина трябва да струва около 8 лв. Под тази цена качеството му е съмнително. А ако трябва да се ориентирате само по външния вид - хубавият козунак е пухкав, на конци и е бледожълт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рок операта Исус Христос - суперзвезда гостува в София
Рок операта "Исус Христос - суперзвезда" гостува в София
Ще устои ли френското правителство на натиска от железничарските стачки?
Ще устои ли френското правителство на натиска от железничарските стачки?