НОВИНИ

Дните на терор в Париж преди 1 година

17 мъже и жени загинаха от ръката на ислямисти в дните на терор между 7 и 9 януари миналата година. Малцина знаят сегашния адрес на редакцията на "Шарли Ебдо", журналистите са под денонощна охрана. Като илюстраторката Корин Рей, известна и като Коко. Тя е сред малцината оцелели преди година. Двамата атентатори я използват, за да проникнат в сградата.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:27, 07.01.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Корин Рей, карикатурист: "Помолих колега от отдел "Абонамент" да отидем да изпушим по цигара. Когато излязохме се натъкнахме на двама маскирани във военни униформи - братята Куаши. Щом отворихме вратата казаха "Коко, Коко", веднага ме познаха. Заставиха ме да ги заведа до редакцията".

Няма представа защо не са я убили, терзае се, че не е успяла да предупреди колегите си, но съзнава, че не е имала шанс.

Корин Рей, карикатурист: "Носех чантата си, но те бяха насочили оръжията си към мен. Ако бях опитала да извадя нещо, сега щях да съм мъртва".

Вижте и още в прякото включване на Владислав Велев:

;

Братя Куаши бяха обкръжени и ликвидирани от специалните части в околностите на Париж. Почти едновременно беше обезвреден третият атентатор Амеди Кулибали, който застреля полицайка, взе заложници в магазин - кашер и екзекутира там четирима души.

"Шарли Ебдо" отбеляза годишнината със специален брой в тираж един милион, който се разпространява и извън Франция. Година по-късно убиецът продължава да шета, пише под карикатура на Бог с автомат през рамо. Публикацията предизвика критики от църковните и светските среди в страната и чужбина.

Люк Пертош - купувач: "Не трябва да забравяме, случи се отново и през ноември. Не трябва да се предаваме. Купувам го всяка седмица за да ги подкрепя. Искам да имам този брой в знак на почит".

"Шарли Ебдо" трябва да е там, където другите не смеят да отидат, обобщи шефът на изданието художникът Рис. Той посреща годишнината в компанията на петима телохранители, а във Франция отново се разгоря общественият дебат за пропуските на службите за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите ни няма да играят на Олимпиадата в Рио
Волейболистите ни няма да играят на Олимпиадата в Рио
Тютюнопроизводители притеснени за цената на тютюна
Тютюнопроизводители притеснени за цената на тютюна