НОВИНИ

Дните на японската култура във Варна бяха открити с изложба за икебаната

Във Варна Дните на японската култура бяха открити с изложба, наречена "Икебана- от вълшебството на миналото към предизвикателството на бъдещето". В експозицията са включени оригинални цветни композиции. Почитателите на японското изкуство за подреждане на цветя могат да разгледат изложбата във Фестивалния и конгресен център - Варна.

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 13.10.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Експозицята представя интересни цветни композиции. Много от тях са в тон със съвремието ни и включват свежи цветя, хартия, стъкло, сухи растения. Други са изработени от нетипични за икебаната материали като например тръни.

Мария Кеменчеджиева- председател на Школата по икебана "Сога"-София: Тук ще ги видите преобразени тръните и красиви, защото е нещо много основно във философията като изкуство. Философията икебана е, че красотата не бива да блести, красотата е там, където я търсим.


;

Цветните композиции са изработени от участниците в Групата за икебана "Химавари" във Варна, които са последователи на най-модерната японска школа "Согецу". Там освен растителни материали, свободно се използват пластмаса, стъкло и метал.

Оксана Щик-ръководител на Група за икебана "Химавари" към читалище „Ясна поляна" - Варна: Сега имам 6 ученички, те имат голям интерес към това древно, японско изкуство. Аз съм много доволна и имам възможност да преподавам в България икебана и калиграфия.

Изложбата във Варна ще остане открита до 16-ти октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ щрихи с Галя Крайчовска
АРТ щрихи с Галя Крайчовска
Фейсбук: Засегнатите от пробива в сигурността профили са по-малко от 50 милиона
Фейсбук: Засегнатите от пробива в сигурността профили са по-малко от 50 милиона