НОВИНИ

ДНСК: Строежът „Златен век“ е законен

Строежът на сградата „Златен век“ на фирма „Артекс“ е законен. Това обяви началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов. Констатирани са нарушения, но сградата има редовно издадени строителни книжа и това я прави законна. Дали обаче строителството ѝ е по закон, ще реши Софийският административен съд, където има заведено дело.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:17, 28.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

След като вчера главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че разрешителното за строежа на „Златен век" не е подновено, днес от ДНСК не успяха да дадат еднозначен отговор дали тази презаверка е необходима.

Иван Несторов,директор на ДНСК: Дали е изтекло, или не, ние сме в момента в съдопроизводство. Аз ще изчакам съдебните органи да кажат разрешението за строеж ще продължи ли да важи от 2018 година или както арх. Здравков каза, неговото действие е приключило
;

Според директора на ДНСК Иван Несторов строителството на сградата е продължило и след края на 2017 г. не заради приетите тогава поправки в закона за устройство на територията, а защото главният архитект Здравко Здравков е сложил подписа си върху изменение на инвестиционния план.

Иван Несторов,директор на ДНСК: По действието на Закона за устройството на територията до 2017 до неговото изменение , с тази заповед автоматично увеличавам 5 годишния срок , в който е трябвало да бъде изградена сградата.

От пресцентъра на общината обаче уточниха, че всички издадени от главния архитект заповеди нямат отношение към подновяването на срока на действащото разрешение .Те са категорични, че съгласно закона само презаверяването на разрешението може да поднови срока му. Иначе проверката на ДНСК на самия строеж е установила нарушения и затова предстои административно производство за спиране на част от него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на парното и натока за бита остават без промяна до края на юни
Цените на парното и натока за бита остават без промяна до края на юни
През юли ни канят в чакалнята на валутния съюз
През юли ни канят в чакалнята на валутния съюз