НОВИНИ

До 10 години банките ще бъдат напълно дигитализирани, предвиждат експерти

До 5-10 години банките ще бъдат напълно дигитализирани. Това показат наблюденията на Валентин Панайотов, председател на Асоциация "Банка на годината". Асоциацията традиционно организира финансов форум "Иновации", на който се обсъждат новостите в сектора. Тази година във фокуса попаднаха дигиталните банки, отвореното банкиране и Финтек компаниите.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
23:01, 12.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Петър Андронов - главен изпълнителен директор на ОББ: Всичко, което за напред ще ни се случва, ще е бъде дигитално. Светът, в който ще живеем ще бъде пренесен в изцяло дигитални носители.
Цветелина Бориславова - председател на надзорния съвет на БАКБ: Банките вече навлизат в една нова фаза.

Бъдещето банките ще бъдат в ръцете ни. За всеки по един клон. Чрез мобилно приложение.

Валентин Панайотов - председател на борда на асоциация "Банка на годината": Дигиталните банки са любопитни с това, че те нямат физически офиси.

У нас все още няма изцяло дигитални банки. А и традиционно българите са по-недоверчиви към иновациите. Но се оказва, че дигиталните банки не са по-опасни от традиционните.

Валентин Панайотов - председател на борда на асоциация "Банка на годината": Ако тази дигитална банка притежава банков лиценз даден примерно на европейско ниво. Попада под всички регулации, които важат за традиционните търговски банки. Нищо по-различно.

Въпреки недоверчивостта, напоследък все повече българи предпочитат мобилното банкиране пред традиционното.

Петър Андронов - главен изпълнителен директор на ОББ: Хората в Скандинавия, Холандия, Западна Европа вече повече от 60% от активното население, което използва този способ на банкиране. При нас процентът е още едноцифрен. Но това, което можем да кажем е, че тенденцията е стръмно увеличение на потребителите. Ще ги догоним до година две.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските специалисти във Видин започват стачни действия
Медицинските специалисти във Видин започват стачни действия
Св. Синод се разграничи от становище на митрополит Даниил за Украинската църква
Св. Синод се разграничи от становище на митрополит Даниил за Украинската църква