До четвъртък (13 юни) всички, които се отопляват на твърдо гориво, могат да кандидатстват за подмяна на старите печки с отоплителни системи, щадящи околната среда. До следващият четвъртък пък е срокът за кандидатстване по програма "Зелена София", която има за цел да облагороди зелени площи в междублокови пространства и локални градини.

Повече за двете инициативи вижте от разговора с общинския съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет Лорита Радева , която беше гост в Сутрешния блок на БНТ1.

35% от замърсяването в столицата се дължи на отоплението с твърди битови горива. Добрият пример за намаляване на замърсяването е от Нови Искър, където по пилотен проект осигурихме отопление на пелети, посочи Лорита Радева.

Тя обясни още, че от Столична община провеждат разговори със социалното министерство за отпускането на постоянни енергийни помощи за кандидатствалите по проекта.

Лорита Радева, общински съветник: Към 31 май са кандидатствали над 5000 домакинства в различните райони. Срокът за подмяна на отоплителните системи е три години.

И още - как ще се извършва допълнителното озеленяване на междублоковите пространства в столицата, вижте подробности във видеото!

Започва приемът на заявления за подмяна на старите печки на твърдо гориво

Започва приемът на заявления за подмяна на старите печки на твърдо гориво

От днес до 13 юни Столичната община започва да приема заявления от хората, които искат да сменят старите си печки на дърва и въглища - с по-екологични...