До 13.00 часа на местния референдум в Трън са гласували 1190 души, или 34,13 процента от гласоподавателите, съобщи председателят на ОИК Тодор Исаев. Няма подадени сигнали и жалби за нарушения. Гласуването протича спокойно.

Трън

"Сега цяла България гледа към Трън", коментира политологът Евгений Дайнов, който е наблюдател в секцията в с. Неделково. Той заяви, че е пристигнал в селото, за да се убеди, че местният референдум е работещ инструмент. След дълго очакване на децентрализацията хората сами взимат нещата в свои ръце и сами ще се децентрализират, затова очаквам все повече референдуми в България, каза Дайнов.

Гласуването ще продължи до 20.00 часа. Референдумът е валиден, ако са упражнили вота си 40 процента от имащите право на глас и над 51 процента от гласувалите са отговорили с "да", уточни Исаев.

Днес в Трън се произвежда първият местен референдум. Жителите на граничния край трябва да отговорят на въпроса: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".