НОВИНИ

До 20 октомври ще набират доброволци за българското европредседателство

Млади хора у нас, които искат да са доброволци в екипа на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще могат да кандидатстват до 20 октомври. Министър Лиляна Павлова удължи с 10 дни срока за подаване на документи. На какви точно изисквания трябва да отговарят младите хора - вижте разговора с Яна Дочева - директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството".

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
08:56, 07.10.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Емил Стоименов е на 23 год. от София, студент 5-ти курс в Медицинския университет в столицата. Решил е да специализира дерматология. Владее английски и немски език. Наскоро научил за възможността да се запише като доброволец в екипа на българското председателство на Съвета на ЕС.

Емил Стоименов - студент по медицина: За идеята разбрах от представителството на ЕК в България, където членувам към един младежки екип "Европа". Предпочитам да бъда свръзка между делегациите на високо ниво, които пристигат в държавата. Това е доста отговорна задача.

Емил смята това за доста отговорно, тъй като чуждестранните делегации ще разчитат на доброволците почти за всичко. Не се притеснява, че няма да получава възнаграждение и очаква от тази работа много.

Емил Стоименов - студент медицина: Важното е, че ще се запознаем с много хора, ще придобием голям опит, разбира се, ако бъдем одобрени и ще можем да дадем един истински образ за нас пред Европа.
;

Други доброволци като Емил стигат по-далеч и дори се надяват по този начин да си намерят работа. Според преподавателя по Европеистика в Софийския университет Ингрид Шикова, това е чудесна възможност за много млади хора у нас.

Ингрид Шикова - преподавател по Европеистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски": България ще бъде председател след 14 години - затова сега шансът е уникален и аз силно съветвам младите да се включат в тази инициатива. В повечето държави на ЕС има такива екипи, в Полша те са били над 500 души, в Словения - 245 души.

Според Ингрид Шикова много е важно доброволците да осъзнаят, че ще извършват една много важна работа, с която да допринесат да се повиши авторитета на България. Не е необходимо да са над 500, за да бъде броят им управляем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се формира таксата за детските градини в различните градове?
Как се формира таксата за детските градини в различните градове?
България срещу Франция - гледайте в ефира на БНТ
България срещу Франция - гледайте в ефира на БНТ