НОВИНИ

До 20 юли приключват археологическите проучвания за трасето на АМ "Струма"

До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от АМ "Струма" между Благоевград и Крупник, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".

юли приключват археологическите проучвания трасето струма
bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 07.07.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

След приключване на работата на археологическия екип, експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите действия относно археологическия обект.

На 5 май беше спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.

;

Решението дали да се измества трасето на автомагистралата край село Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.

Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16+1 в София продължава с нови договори за сътрудничество между Китай и Европа
"16+1" в София продължава с нови договори за сътрудничество между Китай и Европа
Фронтекс: Мигрантите имат нов маршрут за ЕС през Испания
Фронтекс: Мигрантите имат нов маршрут за ЕС през Испания