НОВИНИ

Голямата смяна на името Северна Македония започна

Нови табели по границите за три дни, нови регистрационни номера за колите до четири месеца, нови паспорти до края на годината и нови банкноти до 2020 година, са част от мерките, които Македония трябва да приложи след влизането в сила на Договора с Гърция.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:00, 13.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света
голямата смяна името северна македония започна

Междуведомствената работна група, създадена от правителството за изпълнение на задълженията по Преспанския договор, взе решения за необходимите мерки и дейности, както и сроковете за тяхната реализация.

Съгласно решенията, обявени от правителството на Република Северна Македония, митническата администрация трябва да постави стикери на таблата на контролно-пропускателните пунктове, държавната граница и на двете летища в срок от три дни, като до седем дни трябва да изготви Книга с графичните стандарти как да се представя визуално конституционното наименование Република Северна Македония. В рамките на 7 дни ще трябва да се промени софтуера, така че всички институции на държавно и местно ниво да бъдат с новото име. Промяната на всички табели на местно ниво трябва да приключи в рамките на четири месеца.


;

Всички институции трябва да променят цифровите си записи ( бележки, електронни подписи, уебстраници и др. ) в рамките на три дни и печатните си материали (папки, индикатори и др.) в рамките на две седмици. Министерството на външните работи трябва да смени табелите и печатите в дипломатическите си мисии в рамките на три седмици.

Министерството на вътрешните работи ще започне издаването на нови регистрационни номера в рамките на четири месеца. Междувременно от министерството ще слагат стикери „NMK ” на регистрационните номера на превозните средства.

Издаването на нови паспорти трябва да започне до края на 2019 година , а при излизане или влизане в страната на съществуващите паспорти ще се поставя печат, който да указва, че те са на граждани на Република Северна Македония. Пътните знаци на международните пътища трябва да бъдат променени в рамките на месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция ни предава Димитър Желязков - Митьо Очите в петък
Турция ни предава Димитър Желязков - Митьо Очите в петък
Около 300 души остават без работа след пожара в месокомбината в с. Войводиново
Около 300 души остават без работа след пожара в месокомбината в с. Войводиново