НОВИНИ

​До 3 години отоплението в София ще е по-екологично, а въздухът - по-чист

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, след като провери изпълнението на пилотен проект за монтиране на филтри на сгради, които се отопляват с твърдо гориво. Домакинствата на територията на общината, които използват печки с дърва или въглища са 55 000, като в следващите години се очаква броят им да намалее с 30 %. Това ще стане с поетапна подмяна на печките с п -екологични, като социално слабите семейства ще получат безвъзмездна помощ.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:15, 28.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Качеството на въздуха в София зависи основно от отоплението на домакинствата, затова всички програми на общината за по-чист въздух работят в посока то да стане по-екологично. Само по програма „Life" 140 домакинства ще получат финансова помощ, за да преминат на по-щадящи атмосферата алтернативи.

Стойността на проекта е над 16 млн. евро. В момента общината кандидатства и по ОП "Околна среда", като целта е помощта за домакинствата да се увеличи.

В район „Красна поляна" днес беше демонстриран и един от 10-е филтъра, вече монтирани на комини на сгради в квартала. Те са дарени на общината, а стойността на всеки един от тях е 3 500 лева.

След монтирането на филтър фините прахови частици намаляват между 70-90%, а от комина започва да излиза само пара, която няма мирис.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Очевиден е ефектът, въпросът е как може да се използват, разбира се, фокусът на подкрепата е именно домакинствата, които не могат да си позволят.

Изследването на домакинствата в София показва, че 67 % от хората, които се отопляват с твърдо гориво, живеят в тухлени сгради до 3 етажа и в помещения под 100 кв. м. 84 % от тях са строени преди близо 20 години, а доходите на обитателите са около 500 лв. на човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов на извънредна среща с майките на деца с увреждания
Бойко Борисов на извънредна среща с майките на деца с увреждания
Депутатите приеха бюджетите на всички министерства за следващата година
Депутатите приеха бюджетите на всички министерства за следващата година