Обвинение за хулиганство с особена дързост получи един от футболните хулигани, задържани вчера в София. Това е 18-годишният Цветан Гечев. Задържан е за 72 часа и го заплашват до 5 години затвор. Прокуратурата ще поиска постоянен арест за него. На другите 8 задържани фенове ще бъдат наложени административни наказания.

Един от основните козове на разследващите срещу Цветан Гечев са записите от охранителните камери на Стадион "Васил Левски". От тях се вижда, че най-вероятно той е дал знак за начало на расистките скандирания. Камерите са запечатали как два пъти сваля долнището на анцуга си и демонстрира неприлично поведение .

Невена Зартова, зам.-районен прокурор на София: Гечев е показвал среден пръст, показвал е нацистки поздрав с изпъната нагоре дясна ръка.

От прокуратурата ще искат Цветан Гечев да остане за постоянно зад решетките, защото вече има присъда, влязла в сила преди година.

Невена Зартова, зам.-районен прокурор на София: Гечев е осъждан, като деянието е извършено в изпитателния срок на предходно негово осъждане. Той е осъждан за нанесена от него телесна повреда.

Други осем от задържаните вече са освободени. Ще им бъдат наложени административни наказания - забрана за посещаване на мачове за срок от една до две години и глоби от 1000 до 2000 лева, тъй като само са скандирали нецензурни обиди към играчите на терена.

Днес от фен-клуба на "Локомотив Пловдив" отрекоха публикациите в английски медии, че привърженици на черно-белите са участвали в скандалните прояви.

Емил Геранов, член на фенклуб „Локомотив" Пловдив: Знамето на наши фенове беше там и от там тръгна всичко и се въвлече името на фенове на Локо Пловдив в този така вече преекспониран скандал.

И според председателя на фенклуба на Левски Степан Хиндлиян темата за поведението на агитките на мача България-Англия е силно преекспонирана и с нея дори се спекулира.

Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на "Левски": Става въпрос за много тежка форма на лицемерие и ние трябва да си даваме ясна сметка за това. Английските медии нажежаваха обстановката в продължение на доста дълъг период от време преди мача, те самите имат много тежки проблеми с расизма и с футболното хулиганство.

Според бившия собственик на "Левски" адвокат Тодор Батков, решението е футболните хулигани да не бъдат допускани до стадионите.

Тодор Батков, адвокат: Законът предвижда една облекчена процедура, при доказано противоправно поведение в рамките на стадиона, изразяващо се в използване на пиротехнически средства, прояви на расизъм, просто се забранява посещението на футболни мачове, точка.

За приложението на закона, обаче, всички стадиони трябва да бъдат оборудвани с качествено видеонаблюдение.