Днес на съвместното заседание на вътрешната и външната комисия на парламента министрите Екатерина Захариева и Младен Маринов представиха детайли по Глобалния пакт на ООН за миграцията. В началото на седмицата Коалиционният съвет на управляващите реши, че България не трябва да се присъединява към пакта.

Никой никога не е принуждавал България да се присъединява към Глобалния пакт за миграция, увери Екатерина Захариева. Според експерти на вътрешното, външното и социалното министерство голяма част от мерките ще бъдат от полза за България. Засега е ясно, че Унгария и Австрия няма да се присъединят към пакта на ООН.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Той не е обвързващ за страните документ, няма правно-задължителен характер на юридически език. И признава суверенитета на страните и свободата им да избират какви мерки да предприемат за решаването на възникналите въпроси.

Така, ако България се присъедини към Глобалния пакт за миграция може да избира кои мерки ще бъдат приоритетни и към кои цели няма да се присъединява, обясни Захариева. Вътрешният министър добави, че целта на документа е борбата с нелегалната миграция, контрабандата, трафика на хора. Подчерта, че изпълнението на тези цели съответства и на нашите интереси.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Глобалният пакт за миграция не променя нищо от задълженията ни като страна членка на ЕС с външна граница за гарантиране на ефективен граничен контрол и успешното противодействие на нелегалната миграция.

Според социалното министерство Пактът не предвижда абсолютно никакви нови ангажименти по въпросите, свързани с трудовата миграция и социалното приобщаване.

От ДПС смятат, че България трябва да подпише пакта, защото в него се предлагат добри практики и се защитават интересите на българските емигранти. Против се обявиха "Обединени патриоти" и БСП. Патриотите се опасяват, че документът може да промени приоритетите на страната ни.

Според левицата се ограничават правомощията на националните държави. Цветан Цветанов призова опозицията да не се заиграва със страховете на хората. И призова изпълнителната власт в такива случаи да организира активна информационна кампания, за да са наясно хората за какво става въпрос.

Министри информират депутатите за българската позиция за пакта за миграция

Министри информират депутатите за българската позиция за пакта за миграция

Министрите на външните и вътрешните работи и на социалната политика ще информират депутатите от две парламентарни комисии за българската позиция за пр...