НОВИНИ

До два месеца къщата на Пейо Яворов става държавна собственост

До два месеца ще бъде осъществена замяната, чрез която държавата ще стане собственик на къщата на Пейо Яворов - това заяви министърът на културата Вежди Рашидов. За да се случи това, той вече е разговарял с премиера Бойко Борисов и със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

два месеца къщата пейо яворов става държавна собственост
bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 09.05.2016
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Днес министър Рашидов инспектира ремонта на ул. "Раковски" 136, който започна на 18 април. Паметникът пред къщата вече е освежен, а имотът - с нова ограда. Ремонтът на фасадата ще продължи до края на седмицата и къщата ще отвори врати за посетители на 21 май. Рашидов прогнозира, че след като държавата си върне Яворовата къща, реставрацията и укрепването ѝ ще струват около 3-4 млн. лв. Намерението на Министерството на културата е тя да стане Национален музей на българската книга.

Вежди Рашидов, министър на културата: "Налице имаме един диалогичен инвеститор, с когото водихме диалогичен разговор. Той разбра, че докато аз съм министър, няма да издам документ да се построи каквото и да е тук". Трябва да видим реципрочен имот - отново с комисии. Онова, което ще е равностойно на това, което е тук".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празничното предаване на БНТ1 за 6 май - лидер по гледаемост
Празничното предаване на БНТ1 за 6 май - лидер по гледаемост
Комитет на ООН защити българка станала жертва на домашно насилие
Комитет на ООН защити българка станала жертва на домашно насилие