НОВИНИ

До две седмици обявяват детайли за новия конкурс за туристическо лого

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи пред журналисти, че до две седмици ще обяви детайли за новия конкурс за туристическо лого на България, когато ще е финализирана новата методология за оценка.

bnt avatar logo
от БТА
17:28, 07.09.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
две седмици обявяват детайли новия конкурс туристическо лого

Ангелкова добави, че тогава ще бъдат оповестени и крайните дати за подаване на предложения, а идеята е сроковете да са възможно най-кратки, за да има ново лого за предстоящите рекламни материали. В конкурса може да участва всеки с нови предложения.

Министърът посочи, че се предлага "максимално да не се използват допълнителни финансови средства" по конкурса, освен за паричната награда за победителя, чийто размер сега се обмисля, така че да се насърчат желаещите за участие. В първия конкурс наградата също беше парична.

В отговор на въпрос Ангелкова информира, че Министерството вече работи по подготовката на зимния туристически сезон и през октомври в Пловдив ще има изнесено заседание на Националния съвет по туризъм по темата. За участие са поканени всички заинтересовани страни, в това число контролните институции и компаниите, ангажирани с инфраструктурата - вода, ток.

Министърът не се ангажира с прогнози за зимния сезон, но отбеляза, че интересът към България като туристическа дестинация е повишен както по отношение на лятото, което по думите й е било едно от най-успешните, така и по отношение на зимата. Николина Ангелкова информира, че за първите три месеца на лятото ръстът в туризма е 20 на сто. За първите шест месеца приходите са с около десет на сто повече спрямо предходната година, което се дължи на усилията на правителството за повишаване на събираемостта, отбеляза тя.

Министърът направи този коментар след участие с заседанието на парламентарната икономическа комисия, която прие за второ гласуване промени в Закона за туризма, регламентиращи въвеждането на Единната система за туристическа информация. Министърът Ангелкова каза в комисия, че се надява преди началото на следващия летен сезон да може да се демонстрира как работи системата.

С приетите промени се предвижда Министерският съвет да приеме Наредба за Националния туристически регистър по предложение на министъра, което трябва да бъде направено в 3-месечен срок след влизане на закона в сила. Прието беше също и да има минимален праг на глобите и санкциите, ако регистърът не се води по указания начин съгласно разпоредбите на проектозакона. Така за лице, извършващо хотелиерство, минималната глоба ще е 100 лева, а максималната - 1000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица минималният размер на имуществена санкция ще е 500 лева, а максималният - 5000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във всяко училище български фолклор
Във всяко училище български фолклор
Съкратени миньори на бунт заради неизплатени обезщетения
Съкратени миньори на бунт заради неизплатени обезщетения